Advance

Array
Overbeharing
PDF Afdrukken E-mailadres

Overbeharing komt veel voor. Er zijn twee vormen van overbeharing: hirsutisme en hypertrichose. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd.

Hirsutisme
Bij vrouwen kan haargroei optreden op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.
Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
- De haarzakjes kunnen overgevoelig reageren op mannelijke hormonen.
- Een te hoge productie van mannelijke hormonen. Deze te hoge productie kan veroorzaakt worden door o.a. zwangerschap of menopauze.
- Medicatie. Medicijnen met androgenen (mannelijke hormonen) kunnen overbeharing als bijwerking hebben. O.a. medicatie bij borstkanker, bloedarmoede en overgangsklachten.

U kunt de oorzaak van hirsutisme laten onderzoeken door een dermatoloog, een internist, een endocrinoloog of een gynaecoloog.

Hypertrichose
Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de pubertijd.
Kijk voor behandelingen bij:
- Laserontharing
- Elektrische epilatie


 
Mededelingen

MammaCare Netwerk

Praktijk De Huidtherapeut is aangesloten bij het mammaCare Netwerk van het UMCN st Radboud in Nijmegen. Het doel van het netwerk is om  de kwaliteit van zorg voor patiënten met borstkanker in de regio Nijmegen te verbeteren door middel van betere samenwerking tussen de zorgverleners.